2374020107 6938001049 Πεζόδρομος, Κασσανδρεία Χαλκιδικής olialogother@hotmail.com

Πότε το παιδί μου θα πρέπει να ξεκινήσει λογοθεραπεία;

Πότε το παιδί μου θα πρέπει να ξεκινήσει λογοθεραπεία;

Οι γονείς ανησυχώντας για τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού τους, χρειάζονται την κατάλληλη καθοδήγηση προκειμένου να αποφευχθούν βιαστικές κινήσεις και πιθανά λάθη. Κάθε παιδί αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς.  Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις, όπου είτε η γλωσσική έκφραση, είτε η ομιλία ενός παιδιού παρουσιάζουν μια αρκετά βραδύτερη εξέλιξη ..
 

Ας δούμε αναλυτικά ποιά είναι η τυπική γλωσσική εξέλιξη των παιδιών και σε ποιές περιπτώσεις θα ήταν καλό να επισκεφθούμε ένα λογοθεραπευτή.

 

Τι προσέχουμε μέχρι τα 2-2,5 έτη

 

Τι προσέχουμε μέχρι τα 4,5 έτη

 

Τι προσέχουμε μέχρι τα 5- 5,5 έτη

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλία, αλλά κυρίως η γλώσσα συνεχίζουν να εξελίσσονται και κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας. Ωστόσο ένα καλό επίπεδο στις δεξιότητες της ομιλίας και της γλώσσας, όταν το παιδί ξεκινά τη σχολική του πορεία, αποτελεί ισχυρό όπλο για μια επιτυχημένη μαθησιακή πορεία.

Το παιδί μας θα πρέπει να είναι έτοιμο γλωσσικά, γνωστικά αλλά και κοινωνικά κατά την έναρξη της Ά δημοτικού, ώστε να ενταχθεί ομαλότερα και να μπορέσει να επικεντρωθεί στη διαδικασία μάθησης και να αποφευχθούν τυχόν δυσκολίες στην ανάγνωση και το γραπτό λόγο.

Κλείνοντας, αν οι γονείς αναγνωρίσουν τις παραπάνω δυσκολίες στον λόγο, στην ομιλία και στην επικοινωνία του παιδιού είναι καλό να συμβουλευτούν άμεσα έναν λογοθεραπευτή, οι οποίος θα τους καθοδηγήσει και θα τους προτείνει ακριβώς τι έχει ανάγκη το παιδί τους ή απλά θα τους συμβουλέψει για το τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι και όχι απαραίτητα να εντάξουν το παιδί σε ένα πρόγραμμα θεραπείας.

Ο ρόλος των γονιών στη διαδικασία της λογοθεραπείας και η καλή συνεργασία με τον θεραπευτή είναι εξίσου σημαντικά, ώστε να δούμε άμεσα την πρόοδο του παιδιού και να μοιραστούμε μαζί του τη χαρά της βελτίωσης!

 

          

Πίσω